Voorbeeld applicatie op tablet.

Website versus web-applicatie

Als ontwikkelaar van mobiele en webapplicaties (toepassingen) merk ik dat de grens tussen een website en een applicatie regelmatig voor verwarring zorgt. Als ze goed gebouwd zijn, kunnen ze ook naadloos in elkaar overgaan, maar er is wel degelijk een groot verschil in functionaliteit. En de juiste keuze kan u flink wat frustratie en onnodige kosten besparen.

De website

Terug naar de basis: wat is een website? En wat is een applicatie? Een website is gericht op de marketing van een product of dienst. Een applicatie is daarentegen gericht op het soepel laten verlopen van een proces. Vaak is het handig en logisch om een applicatie te koppelen aan de website van een bedrijf, bijvoorbeeld via een inlogscherm. De applicatie ziet er dan uit alsof het een onderdeel van de website is. Hier ontstaat de verwarring, want achter de schermen is het een wereld van verschil.

De ongekende grenzen van het CMS pakket

Een website werkt op basis van een CMS; content management systeem. Simpel gezegd is dit het systeem voor het beheren van content van uw website (tekst, beeld, video of geluid). Inmiddels hebben veel CMS pakketten ongekende technische mogelijkheden. Daardoor is maatwerk van het CMS pakket vaak niet meer nodig en is het verleidelijk om de mogelijkheden optimaal te benutten. Denkt u. Maar waar deze technische mogelijkheden uitermate goed ingezet kunnen worden voor marketingdoeleinden, falen zij vaak wanneer ze een proces moeten ondersteunen. Dit vraagt om extra aanpassingen binnen het standaardsysteem. Na veel tijd en moeite van zowel u als uw websitebouwer, werkt het niet zoals u het voor ogen had. De rekening van uw websitebouwer is flink opgelopen en andere aanpassingen of innovaties blijven daarom mogelijk in de koelkast staan. Zonde!

Focus op het proces

Hier kan de applicatie uitkomst bieden. U wilt bijvoorbeeld uw interne planning met uw klanten delen zodat ze gemakkelijk zelfstandig een afspraak kunnen voorleggen. U kunt het zo gek nog niet bedenken. Een andere leuke case om te noemen uit de praktijk is dat een bedrijf in de transport sector inzicht geeft van haar vervoerders op een plattegrond, om bijvoorbeeld transparantie te bieden of die paar telefoontjes per uur te doen verminderen.

Een applicatie kan heel gericht op dit specifieke bedrijfsproces worden ingericht, zonder dat het afhankelijk is van de mogelijkheden van uw CMS systeem. Daardoor is het later ook makkelijker om uw applicatie uit te breiden, zonder dat dit enorm in de papieren loopt. Door dezelfde lay-out en opmaak te hanteren, merken de gebruikers het verschil niet tussen uw website en applicatie, maar weet u zeker dat alles soepel werkt.

Waar u ook voor kiest, u moet ergens beginnen. In veel applicatie ontwikkeling trajecten kiezen de meeste professionele dienstverleners voor een iteratieve methode. Dat betekent kleine stappen nemen, waar u in alle facetten betrokken bent als eigenaar van uw applicatie. In de meeste gevallen is een MVP (minimum viable product) een onmisbare stap in elke applicatie die u laat maken. Een MVP is niets anders dan een minimaal werkbaar product, wat het snelst te creƫren is en zelfs al waarde oplevert voor u of uw klanten. Het is een proeftuin van een applicatie die u in de toekomst in kleine stappen gaat uitbreiden.

Niet alleen u maar ook uw (toekomstige) gebruikers kunnen hiermee heel snel met waardevolle feedback komen. In de praktijk komt het soms voor dat een MVP niet doet wat het moet doen of dat de wensen van een doelgroep verkeerd ingeschat zijn. Deze informatie is waardevol en vaak efficiƫnter dan een boekwerk waarin omschreven staat wat u denkt dat uw toekomstige gebruikers willen.

Bij de keuze tussen een website of applicatie is de vraag wat u er mee wilt bereiken dus leidend: richt u zich op marketing of op procesondersteuning? Kies daarbij de technische invulling die dit doel het beste ondersteund.

5 Comments

 1. Way cool, some valid points! I appreciate you making this article available, the rest of the site is also high quality. Have a fun.

 2. I just couldn’t depart your web site before suggesting that I
  really enjoyed the standard information an individual provide
  on your visitors? Is going to be back continuously to check up
  on new posts

 3. Ku. Rekha

  Hi theere juszt wanred tto give youu a quck hheads up.
  Thhe words in your postt srem too bbe runnkng offf thee scrsen iin Safari.
  I’m nnot suure iif thi is a formkatting issue or something to doo wiith wweb browser compatibility butt
  I thkught I’d post too let yyou know. Thee layoiut lok great though!
  Hoppe yoou geet thhe problem solved soon. Maany thanks

 4. Judith Leekin

  Everyone loves it when individuals get together and share opinions.
  Great website, stick with it!

 5. Victor Gutierez

  I am sure this article has touched all the internet viewers, its really really fastidious piece of writing on building up new
  blog.

Leave a Comment